Vprašanja in odgovori

Ali lahko pridem na prvo uro brez kitare?

Na uvodni uri se pričnejo prve vaje, tako, da je priporočljivo imeti svojo kitaro. Preverila bova tudi v kakšnem stanju je vaša oz. tvoja kitara (ali jo je moč uglasiti, je morda potrebna menjava strun, kako je z vlažnostjo, itd.). V kolikor je še nimate, vam jo na uri lahko tudi posodim.

Ali se lahko naučim igrati kitaro v nekaj mesecih?

Za igranje preproste spremljave (ritem kitare) se da naučiti v nekaj mesecih, za bolj poglobljeno, melodično igranje, bo pa potrebno vztrajati dlje časa, zagotovo nekaj let…sam vztrajam preko 20 let in še vedno vsakodnevno vadim in se učim pri virtuozu Primožu Grašiču.

Ali moram nujno imeto dober posluh, da lahko igram kitaro? 

Vprašanje je seveda kaj je »posluh«. Poznam glasbenike, ki imajo odličen posluh, slišijo ali je nekdo drug intonačno prenizek ali previsok, pa vendar sami ne znajo peti ali žvižgati intonančno točno. Zato sem mnenja, da lahko kitaro igra vsakdo, le voljo mora imeti. Za petje, pa ne bi bil tako prepričan.

Ali je nujno poznati note za učenje kitare?

Branje not in poznavanje tonov za igranje kitare ni nujno potrebno. Je pa zelo koristno poznati tone po vratu, ker si s tem lahko omogočimo dolgoročni napredek in morda v prihodje izpolnimo željo po glasbeni improvizaciji (pop, rock, blues, jazz).

Ali je bolje poznati note ali tablature? 

Tablature so sicer lahko zelo koristne, ker podajajo informacijo kje točno se »ton« nahaja (zaporedna številka prečke in strune), vendar pa žal tablature ne »povedo« kateri ton to je (ali je C, G#, A…). Zato si je smiselno pri branju tablatur razjasniti harmonsko ozadje teh tonov. 

Note pa na notnem črtovju podajajo točno določen ton (C, G#, A…), vendar ne povedo kje na kitari bi ga bilo potrebno prijeti (ni zaporedne številke prečke in strune), saj je npr. ton C lahko na 5 mestih kitare. Šele s pravilnimi vajami lahko s prakso kitarist predvideva kateri npr. »C« bi bil najbolj smiselen, da se lahko skladba odvija naprej. Zadeva je mnogo bolj zapletena kot npr. pri klavirju, kjer je C na notem črtovju, izključno na enem mestu klavirja. Prva leta učenja kitare se je po mojem menju potrebno učiti le tone in razumevanje harmonije (akordičnih zaporedij in lestvic), ki te tone povezujejo. 

Ali se splača kupiti kitaro preko spleta, ker je ceneje kot v trgovini?

Svetujem nakup nove kitare v glasbeni trgovini ali pa rabljene preko oglasov. Nakup preko spleta bi odsvetoval. Razlog je v tem, da je kitaro potrebno prijeti v roke in jo preizkusiti. Namreč popolnoma identični modeli kitar, lahko zvenijo drugače, so iz drugačnih materialov ipd., čeprav gre lahko za isti model in blagovno znamko, samo žal kitara ni iz iste serije izdelave.

V kolikor vas zanima vrhunska blagovna znamka za akustične kitare, priporočam »C.F. Martin & Co.«. Mirno se lahko obrnete tudi name oz. na podjetje Kitara d.o.o., iz Dragomlja, ki je ekskluzivni in generalni zastopnik za Slovenijo.   

Kam na servis kitare?

Sam prisegam na strokovnjaka izdelovalca in serviserja kitar Tomaža Šinka – TON (Loka pri Mengšu), ki že več kot 10 let skrbi za moje kitare. Vse moje kitare enkrat letno odnesem k njemu v pregled. Tudi ob nakupu novih ali rabljenih kitar se vedno obrnem nanj. Poleg vsega je prijazen in zanimiv sogovornik tako, da se obiska pri njemu vedno veselim.