Učenje kitare za otroke

Program učenja kitare je prilagojen posameznemu otroku, njegovim sposobnostim in glasbenim željam, seveda vse v dogovoru s starši. Pri otrocih in nasploh pri začetnikih sem mnenja, da je le individualno delo primerno, ker je veliko podrobnosti na katere je potrebno biti pozoren, kot naprimer na:

  • preverjanje poznavanja tonov na vratu kitare,
  • pravilno ubiranje,
  • pravilni prstni redi,
  • pravilni postopi pri sestavi akordov,
  • pravilni miselni tok, ki je ključen ob morebitni nadaljnji želji po glasbeni improvizaciji.

Prikaz učne ure

V spodnjem videoposnetku prikažem pomembnost poznavanja tonov na vratu kitare in učenja melodije po tonih na pamet. S pomočjo preprostih melodij se lahko tako naučimo vseh položajev tonov, kar nam kasneje med drugim omogoča tudi bolj melodično igranje in lahko melodijo ter akorde zaigramo sočasno (finger style, chord melody, finger picking).

<center><iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/dzYb9jnGnvE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></center>

Kot povsod drugod so tudi pri učenju kitare in glasbe nasploh ključni temelji.

Pri poučevanju kitare ne uporabljam ocenjevanja, ker je glasba po mojem mnenju umetnost, ki ne bi smela biti podrejena ocenam. Glasbo je preprosto potrebno imeti rad zaradi glasbe same. Predvsem je potrebno poiskati glasbo, ki je otroku všeč in bo inštrument z veseljem vadil.

Nastopi učencev

Ob koncu šolskega leta organiziram tudi zaključni nastop, kjer je moč slišati različne zahtevnostne stopnje igranja, od preprostih otroških pesmic, zimzelenih pop in rock uspešnic, petja s samostojno spremljavo, »finger style« oz. »finger picking« sistema samostojnega igranja in popolne glasbene improvizacije na pop, rock ali jazz tematiko s spremljavo banda.

Prizadevam si, da so prvi nastopi, predvsem za naše najmlajše, kar se da prijetni in sproščeni. Trudim se ustvariti podporno okolje za njihovo glasbeno izražanje. Vsak javni nastop je za neizkušene (in izkušene glasbenike) lahko zelo stresen. Obstaja mnogo načinov kako se spopadati s tovrstnimi težavami in z veseljem priskočim tudi s kakšnim svojim nasvetom.  

<center><iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/KUY0W2k1nDM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></center>
<center><iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Py-QEYnGJN8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></center>